
Japanse tuin
Vandaag gingen we weer voor de derde keer richting Hasselt deze keer stond de Japanse tuin op het programma. Het was er in het begin vrij rustig dat merkte je aan de parkeerplaats op de terugweg was het er vrij druk. Peter hoefde niks te betalen om de Japanse tuin te bezoeken omdat ik invalide was een Peter mijn begeleider was. Dat mogen ze ook in Nederland gaan doen.
We hebben een toilet bezoek gecombineerd met eten we waren er toch we namen 1x Karaage en 1x Gyoza en 2 x koffie. Het smaakte uitstekend.
VREDESBEL
De vredesbel werd in oktober 2016 ingehuldigd als blijvend aandenken aan de 150 jaren durende diplomatieke relaties tussen België en Japan die dat jaar gevierd werden. De bel is ook een aandenken aan de slachtoffers die gevallen zijn tijdens het gebruik van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en de algemene waanzin van oorlog. Daarom, luid gerust de bel in de naam van vrede!
KOROKAN
Het ceremoniehuis in de Japanse Tuin werd bij de opening Korokan gedoopt, wat een plaats van rust en onderkomen voor reizigers betekent. Al de in het ceremoniehuis verwerkte materialen zijn van natuurlijke oorsprong: natuursteen, hout, bamboe, klei en papier. Voor de dakbedekking werden kleipannen en zuiver (rood)koperen dakleien gebruikt. De inkomhal is de enige ruimte met van oudsher een verharde vloer en mag met schoenen betreden worden. De theeceremonieruimte is in westerse stijl waarbij je op bankjes kan zitten in plaats van op de traditionele Japanse stijl waarbij je op je knieën op de tatami zit.
Sint-Quintinuskerk
Toen we uit de Japanse Tuin hadden we zin in echte koffie dus besloten we naar Hasselt centrum te rijden. maar eerst nog even een kijken nemen in de Sint-Quintinuskathedraal.
De Sint-Quintinuskathedraal, toegewijd aan Quintinus, is in het centrum van Hasselt gelegen. De Sint-Quintinuskerk werd kathedraal bij de oprichting van het bisdom Hasselt in 1967. Tot dan waren de inwoners van de provincie Limburg leden van het bisdom Luik. Ze is tegelijkertijd parochiekerk van de Sint-Quintinusparochie. Het kathedraalkoor luistert er de pontificale vieringen op.
Geschiedenis
Met de bouw werd in de 11e eeuw begonnen. Uit die tijd stamt de uit ijzerzandsteen opgetrokken onderbouw van de toren (62 m hoog). Voor de rest is voor de toren mergel gebruikt (13e eeuw). De kerk zelf, zoals ze nu bestaat, is twee eeuwen jonger. In de 16e eeuw bouwde men rond het al bestaande koor een omgang met vier kapellen. Als rond 1560 hagenprekers uit Nederland in het prinsbisdom het protestantisme uitdroegen leidde Gerard van Groesbeek het verzet. Op 19 januari 1567 kreeg de kerk te maken met de Beeldenstorm en samen met Maaseik verklaarde deze stad zich kortstondig onafhankelijk. Sacramentshuis, beelden, zijaltaren en het hoogaltaar werden vernield. Gerard wist de orde te herstellen.
Zondagnamiddag 14 mei 1725 rond 19 uur sloeg de bliksem in op de torenspits, die vervolgens brandend door het noordwestelijk dakgebindte naar beneden viel. Hierbij werden beiaard, dak en orgel van de kathedraal vernield. Nog datzelfde jaar werd de nieuwe, huidige torenspits op de toren geplaatst. Een restauratie volgde in de 19e eeuw en men plaatste neogotische glasramen. Enkele schilderijen komen uit de Abdij van Herkenrode. De Hasseltse kunstschilder Godfried Guffens versierde de kathedraal met muurschilderingen. Ze is voorzien van een beiaard. De Sint-Quintinuskathedraal is sinds 1933 een beschermd erfgoed.
We hebben toen koffie gedronken met een waffel met vers fruit.